Саша Миливојев - ДЕЧАК ИЗ ЖУТЕ КУЧЕ (македонски)
 English  Português  Español  Polski  Русский  Français  Srpski  Italiano  Shqip  Deutsch  Magyar  Türkçe  Македонски  اللغة العربية

 

 

 

 

 

 

Саша Миливојев

 

ДЕЧАК ИЗ ЖУТЕ КУЧЕ

 

 

Mакедонски. Жанр: РОМАН (исповед на сведок како академска референца)

Авторско издание, Број на страници: 286, ISBN: 978-86-914737-0-9

18+  Не се препорачува на малилетни и психички чувствителни личности...

 

ДЕЧАК ИЗ ЖУТЕ КУЧЕ е најшокантен роман некогаш објавен во светот, автобиографска исповед после која Saša Milivojev - SARI EVDEKİ ÇOCUKчовештвото никогаш повеќе нема да биде исто. Во авторско посредништо Саша Миливојев дете сведок зборува за ужасите кои како дванаесетгодишник ги доживува во својата земја: за Жолтата куќа и логорите, за киднапирани цивили, за собирање на нивната крв и органи, за војничките злочини и најбруталните убиства, за силувања, патења, етнички чистења, геноцид, тајни гробници... Романот Дечак из Жуте куче пишуван е на неколку нивоа, истовремено открива пропусти во блиската и актуелна историја, разрешува политички недоумици. За интеграциите, сочувување нс териториалниот интегритет и идентитет на една суверена држава. За криминалот и корупцијата, за страдањата на политичките неистомисленици под превезот на демократијата, за терористичките стратегии и експанзија на глобалниот џихад. Спој на епски, лирски, проповеднички, драмски и новинарски стил. За бомбардирањата и разорувањата на генетскиот код. За пријателски предавства, измами, криминалци, секти, лажни идентитети, психијатриски случаи, за наркоманија, проституција, педофилија, некрофилија, за најниските делови на човечкото суштество и највозвишената уметност. За омразата и љубовта, гневот, за мирот, помирувања, глобалната љубов и толеранција, за јунакот со ангелска убавина и посебен талент, широко образование и волшебен настан...

Иако е испечатен само во 200 примероци и тоа на трошок на студентот по книжевност романот Дечак из Жуте куче е глобална вест во 2012 година шокирајќи ги читателите и дипломатските кругови ширум светот. Тимур Блохин и Јован Вукотич се најзначајните новинари кои се споменуваат во биографијата на Саша Миливојев, бидејќи со нивна соработка постигнува светски медиумски успех: интервјуто кое е дадено за Гласот на Русија е објавено од медиуми на англиски, португалски, шпански, арапски, германски, полски, руски, француски, српски, италијански и албански јазик, во бразилски вести, во Сомалија, на насловна страна за весникот Торонто потоа во угледни медиуми како што се: The Oslo Times, украински Телеграф, Armenia Today, Радио Телевизија во Република Српска, Barometar (Киргистан), Bota Sot (Албанија), Глас Српске, Rajoni Press (Албанска информативна агенција), украинска Фраза, Правда и Блиц (Србија), Срна (Информативна агенција Република Српска), Lajme Shqip (Албанија), Лепота и Здравље (Србија), Press Online (БиХ), News Meeting (Турција), Franco da Rocca News ... Интервју е објавено на повеќе стотици интернет портали и весници ширум светот, па е стигнато и до Ватикан по што и папата Бенедикт XVI се обраќа на светската јавност по повод трговијата со човечки органи.

Саша Миливојев има големи проблеми со дискриминацијата во медиумите во Србија но неспорно е дека остава неизбришлива трага, неговото име, неговите фотографии и наслови се појавуваат во вкрстени зборови...

 

Превод срспки - македонски: Стевчо Спиркоски

 

Саша Миливојев - ДЕЧАК ИЗ ЖУТЕ КУЧЕ (македонски)

Saša Milivojev

 

- САША МИЛИВОЈЕВ - БИОГРАФИЈА -

 

 

www.sasamilivojev.com

 Copyright © by Saša Milivojev, 2019 - All Rights Reserved