BLIC: Saša Milivojev - KAD SVITAC ODLETI
English اللغة العربية Srpski 
Saša Milivojev je poznati pisac, pesnik, novinar kolumnista i politički analitičar. Jedan je od najčitanijih kolumnista u Srbiji, autor je pet knjiga i stotinu kolumni objavljenih u dnevnim novinama. Autor je romana „Dečak iz Žute kuće“ i brojnih političkih govora. Njegovi radovi prevedeni su na dvadesetak jezika širom sveta.

 


KAD SVITAC ODLETI

Andergraund kritika „MLADOST PRIKLJEŠTENA U SUROVOM KLINČU“

 

piše: MILAN B. POPOVIĆ, pesnik i novinar

 

izvor: BLIC, 18.4.2010.

 

 

 

KAD SVITAC ODLETI je knjiga, koja je za veoma bitnu i specifičnu promenu u kontekstu domaćeg pa i regionalno-balkanskog književnog izdavaštva, pisana trojezično: na srpskom, engleskom i arapskom Milan B. Popovićjeziku.

KO JE ZAPRAVO PESNIK?

Saša Milivojev deluje iz ilegale, iz jednog pesničkog skrovišta i svojevrsnog bunkera. On je, sa jedne strane, mladalački nevin i krajnje sofisticirano estetizovan. Sa druge strane ovog refleksivnog pera, on je gnojno gnevan, neustrašiv, prodoran i semantički ekstreman. Negde vam se može učiniti se njegova poetika pretapa u poljubac, negde vam je jasno da ona postaje sasvim jasan ugriz i ujed.

Lirski subjekt ove knjige je misaon, duhovan, neskriveno i gotovo potencirano religiozan. On iskače iz jedne, ustaljene šine vere pa i veroispovesti u jednu sasvim novu, drugu, takođe priznatu. Lirski subjekt se nalazi na svojevrsnoj spiritualnoj ali i potpunoj metafizičkoj raskrsnici. On negde jeca, negde moli, ponegde se prepušta, kadkad se predaje. On sebe traži. U svakom slučaju zadire u najdublje slojeve duha probijajući sve aure, opne pa i čakre.

Saša Milivojev - KAD SVITAC ODLETI

Kada bih krenuo na put za Kairo, Dubai, London, svaku i bilo koju drugu svetsku destinaciju, svakako bih knjigu poneo sa sobom. I domaćim, ovdašnjim ljudima od pera bih je napomenuo i dao na prelistavanje i iščitavanje. Da vide i uvide šta su od silnih obaveza, posla i nepročitanog a nagomilanog materijala - propustili i o šta su se, nesvesno ili svesno, nenamerno ili namerno, ogrešili. Da čuju i konačno prepoznaju bolni jecaj intelekta, talenta i mladosti priklještene u surovom klinču takozvanog života u ovom našem i sveopštem vremenu brutalnih dobronamernika.

Šta reći na kraju? Nedavno, na neverovatno i nesvakidašnje posećenoj promociji knjige Kad svitac odleti u Etnografskom muzeju, prisutni ljubitelji poetske reči, u tišini i sa puno pažnje, umeli su da prepoznaju i dožive energiju Sašinih stihovnih otkidaja na koje ni glumica Ivana Žigon nije ostala imuna. Svi oni, uključujući i vašeg potpisnika, znaju kako da ih protumače i osete. A vi?

Saša Milivojev - KAD SVITAC ODLETI

 

 

 

www.sasamilivojev.com

 Copyright © by Saša Milivojev, 2024 - All Rights Reserved