Saša Milivojev: WIKIPEDIA NEFRET VE KÖTÜLÜK AĞIDIR
Saša Milivojev, ünlü yazar, şair, gazeteci ve siyasi eleştirmendir. Sırbista’nın en çok okunan köşe yazarlarından biri, 5 kitabın sahibidir ve yayınladığı köşe yazıları ile bir çok farklı gazetede yer almıştır. Kendisi “Sarı Evdeki Çoçuğun“ ve politika tartışmalarının yazarıdır. Kendisinin çalışmaları dünya genelinde yirmiden fazla dile çevrilmiştir.
 

Biyografi

 

 

Saša Milivojev
WIKIPEDIA NEFRET VE KÖTÜLÜK AĞIDIR


English اللغة العربية Srpski China flag Russian flag

 

 

Köşe Yazısı, 14.05.2024.

 

Arama motorlarından Wikipedia'yı askıya almasını ve içeriğini indekslemeyi durdurmasını talep ediyoruz.

Wikipedia, dezenformasyonun bir çukuru, yalanlar, ayrımcılık ve nefret ağıdır; tarihi çarpıtarak gelecek nesiller için bilgi kuyusunu zehirleme tehdidinde bulunmaktadır.Sacha Milivoyév

Sözde "herkese açık" olan Wikipedia'nın düzenleme topluluğu, "tarafsızlık" kisvesi altında siyasi gündemlerini destekleyen beyinleri yıkanmış aptallarla doludur. Eğer yazar olarak bağımsızsanız, küreselci sistemin dışındaysanız, kendi başınıza düşünüyorsanız, işgalciyi, zalimi övmüyorsanız, Wikipedia'da size yer yoktur; canavarca cezalandırılacaksınız. "Özgür ansiklopedi" olduğunu iddia eden Wikipedia, 21. yüzyılın en büyük yalanlarından biridir.

Şeytani-küreselci propaganda, sanal duvarları içinde verimli bir zemin bulmuş, anlatıları şekillendirmiş ve tarihi çarpıtmıştır. Bu anlatılara karşı çıkma girişimleri sıklıkla düşmanlık ve direnişle karşılaşır, platformu nefret ve hoşgörüsüzlük çukuru haline getirir. Ayrıca, Wikipedia'nın cahillik için bir üreme alanı olduğunu söylemek de önemlidir; güç, bilgisiz ve niteliksiz kişilerin elindedir. Siyasi ilgilerine uymayan makaleler editörler tarafından canavarca silinir ve dezenformasyon bir orman yangını gibi yayılır. Wikipedia'daki muhaliflere yönelik ayrımcılık acımasızdır ve Hitler daha liberaldi.

Wikipedia'nın sözde "doğrulanabilirlik ve tarafsızlığa bağlılığı" sadece bir maskedir, bunu yapma araçlarına ve motivasyonuna sahip olanlar tarafından kolayca manipüle edilebilir. Makaleler, belirli gündemleri ilerletmek için özenle düzenlenmiş yarı gerçekler ve açık yalanlarla doludur.

Wikipedia'ya katkılarımız, sessizliğimiz veya yanlış bilgilerine olan bağımlılığımız aracılığıyla hepimiz bu kötülükten sorumluyuz. Kalan kolektif bilgimizi kurtarmak istiyorsak, Wikipedia'nın derinliklerinde saklanan çirkinlikle yüzleşmeli ve "gerçeği arama" iddiasında bulunanlardan daha fazlasını talep etmeliyiz.

Gerçekten endişe verici olan, Wikipedia'daki ayrımcılığın sadece bireysel yaratıcıları ve yazarları etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda kolektif gerçeklik algısını, tarih, kültür ve sanat anlayışını da çarpıtmasıdır. Muhalif sesleri sansürleyerek ve homojenleştirilmiş anlatıları teşvik ederek, Wikipedia yaratıcılığı boğar ve tarih ve kültürün farklı yorumlarına erişimi engeller.

Sürekli entelektüel özgürlük ve kapsayıcılık mücadelesinde, en zorlu rakiplerden biri, siyasi bir rejim veya kurumsal bir konglomera değil, sözde "bilginin tarafsız hakemi" olan Wikipedia'dır. İnternet ansiklopedisi, birçok kişi tarafından bilgi kalesi olarak saygı gören, bağımsız entelektüellere, sanatçılara, ideolojik kalıbına uymayan yazarlara karşı ayrımcılık yapar. Ancak, bu önyargıya karşı savaş sadece bireyler tarafından yürütülemez: Arama motorlarından Wikipedia'yı askıya almasını ve içeriğini indekslemeyi durdurmasını talep ediyoruz.

Bir milyon örnekle, platformun, yerleşik sistemlere veya siyasi bağlantılara uymayan yaratıcılar ve yazarlar hakkında sistematik olarak makaleleri sildiğini, farklı düşünenlere karşı bir dışlanma ve nefret kültürünü sürdürdüğünü iddia eden birçok kişi var. Bu tür bir ayrımcılık, Wikipedia'daki seslerin çeşitliliğini baltalamakla kalmaz, aynı zamanda alternatif bakış açılarına sahip bireylere karşı düşmanlığı yayar.

Şairler bile Wikipedia'nın ayrımcı uygulamalarından muaf değildir. Çalışmaları, politik olarak rahatsız edici veya platformun dogmasına yeterince uygun görülmezse, gölgede kalır, hak ettikleri tanınmayı alamazlar. Ünlü ve dünya çapında tanınmış şairler hakkında makaleler, Wikipedia editörleri tarafından canavarca silinirken, Wikipedia'nın kurucusu 170 dilde övülmektedir. Bahsi geçen beyefendiye, sıcak suyu icat etmediğini, Wikipedia'nın tüm içeriğinin kişisel entelektüel mülkiyeti olmadığını, ancak küresel kitlelerin entelektüel mülkiyeti olduğunu hatırlatmak isterim. Yazılmış her cümle, paraya çevrilebilecek telif hakkına tabidir. Bu nedenle, Wikipedia için yazmış olan dünya çapında milyonlarca kişi, entelektüel katkıları için ücret talep edebilir. Bahsi geçen beyefendi, herkesi tazmin etmek için yeterli paraya sahip değil.

Google'ın, Wikipedia sayfalarını arama sonuçlarının en üstüne çıkararak, bir cehalet ve dezenformasyon döngüsünü sürdürmesi, faşizm, aptallık, ayrımcılık, propaganda ve sahte tarih yüklü bir platformu meşrulaştırması insanlık için utanç vericidir.

İnternet arama motorlarının, bilgi muhafızı olarak rollerini tanımasının ve etkilerini sorumlu bir şekilde yönetmesinin zamanı geldi. Google, Bing, Yahoo ve diğerleri, çevrimiçi ortamı şekillendirmede muazzam bir güç kullanıyor, hangi kaynakların yükseltileceğine ve hangilerinin marjinalleştirileceğine karar veriyor. Wikipedia'yı askıya alarak ve içeriğini indekslemeyi reddederek, bu arama motorları güçlü bir mesaj gönderebilir: Dijital çağda ayrımcılığa ve sansüre yer yoktur.

Nefreti, şiddeti, uluslararası çatışmaları ve savaşları kışkırtma konusundaki Wikipedia'nın etkisi de incelenmeli ve sorumlular yargılanmalıdır. Kötülüğün kaynağı durdurulmalıdır.

 

 

 

 

Bir robot tarafından çevrildi

🤖

 

 

 

 

 

 

 

 

 

萨沙•米利沃耶夫      Saşa Milivoyev      サーシャ・ミリヴォエフ      Sasha Milivoyev

साशा मिलीवोएव      Саша Миливойев      ساشا میلیوویف      Saša Milivojev

Σάσα Μιλιβόγιεφ      Sasa Milivojev      Sacha Milivoyév      Sascia Milivoev

Sasza Miliwojew      Sacha Milivoev      Sasha Milivojev      ሳሻ ሚሊቮዬቭ

Саша Миливоев      Саша Миливојев      ساشا ميليفويف

 

 

 

 

www.sasamilivojev.com

Saša Milivojev © Tüm hakları saklıdır