English  Português  Español  Polski  Русский  Français  Srpski  Italiano  Shqip  Deutsch  Český jazyk  Magyar  Türkçe  Македонски  Slovenčina  اللغة العربية
  Саша Миливојев - МОМЧЕТО ОД ЖОЛТАТА КУЌА (македонски)

 

 

 

 

 

 

Саша Миливојев

 

МОМЧЕТО ОД ЖОЛТАТА КУЌА

Саша Миливојев е познат српски писател, поет, новинар - колумнист и политички аналитичар.  Од 2008. година како колумнист пишува за Политика, во рубриката „Погледи“, како и за ТВ Ревија за истата куќа. Од 2009. година пишува колумни за Правда, каде се бави со аналитички - синтетичко проучување на блиската и актуела историја на Србија. Окупиран со теми за војничките злочини, покрај бројни пофалби политичките неистомисленици без аргументи и докази повеќе пати го напаѓале дека манипулира со читателите и шири „говор на омраза“. 2009. година текстовите му се печатени во тираж од околу три милиони примероци во различни дневни весници, публикации... Еден е од најчитаните колумнисти во Србија 2008. и 2009. Фанови на неговите песни има ширум низ целиот свет. Книгата „When the Firefly is Gone“ во мај 2010 година ја претставува на читателската публика во Каиро, каде што присуствува на разни книжевни собирања, каде што за него говорат познатите писатели: Соха Заки и Алаа Ал Асвани (еден од најпознатите писатели во светот, основач на опозицискиот политички потег „Кифаја“). Во Саудиска Арабија новинари пишуваат за неговата љубов кон Господ, во египетските дневни весници Саша Миливојев се споменува како „Поет на мистичниот лет и медитација“. ТВ Ревија Шашати ексклузивно ја објавува неговата песна „Разговор со Алах“, а Акхбар делот во милион примероци.

Саша Миливојев е познат српски писател, поет, новинар - колумнист и политички аналитичар.  Од 2008. година како колумнист пишува за Политика, во рубриката Погледи, како и за ТВ Ревија за истата куќа. Од 2009. година пишува колумни за Правда, каде се бави со аналитички - синтетичко проучување на блиската и актуелна историја на Србија. Окупиран со теми за војничките злочини, покрај бројни пофалби политичките неистомисленици без аргументи и докази повеќе пати го напаѓале дека манипулира со читателите и шири говор на омраза. 2009. година текстовите му се печатени во тираж од околу три милиони примероци во различни дневни весници, публикации... Еден е од најчитаните колумнисти во Србија 2008. и 2009. Фанови на неговите песни има ширум низ целиот свет. Книгата When the Firefly is Gone во мај 2010 година ја претставува на читателската публика во Каиро, каде што присуствува на разни книжевни собирања, каде што за него говорат познатите писателиСоха Заки и Алаа Ал Асвани (еден од најпознатите писатели во светот, основач на опозицискиот политички потег Кифаја). Во Саудиска Арабија новинари пишуваат за неговата љубов кон Господ, во египетските дневни весници Саша Миливојев се споменува како Поет на мистичниот лет и медитација. ТВ Ревија Шашати ексклузивно ја објавува неговата песна Разговор со Алаха Акхбар делот во милион примероци.

 

 

 

Mакедонски. Жанр: РОМАН (исповед н

Saša Milivojev Blogger

а сведок како академска референца)

Авторско издание, Број на страници: 286, ISBN: 978-86-914737-0-9

18+  Не се препорачува на малилетни и психички чувствителни личности...

 

МОМЧЕТО ОД ЖОЛТАТА КУЌА е најшокантен роман некогаш објавен во светот, автобиографска исповед после која Saša Milivojev - МОМЧЕТО ОД ЖОЛТАТА КУЌАчовештвото никогаш повеќе нема да биде исто. Во авторско посредништо Саша Миливојев дете сведок зборува за ужасите кои како дванаесетгодишник ги доживува во својата земја: за Жолтата куќа и логорите, за киднапирани цивили, за собирање на нивната крв и органи, за војничките злочини и најбруталните убиства, за силувања, патења, етнички чистења, геноцид, тајни гробници... Романот Момчето од Жолтата куќа пишуван е на неколку нивоа, истовремено открива пропусти во блиската и актуелна историја, разрешува политички недоумици. За интеграциите, сочувување нс териториалниот интегритет и идентитет на една суверена држава. За криминалот и корупцијата, за страдањата на политичките неистомисленици под превезот на демократијата, за терористичките стратегии и експанзија на глобалниот џихад. Спој на епски, лирски, проповеднички, драмски и новинарски стил. За бомбардирањата и разорувањата на генетскиот код. За пријателски предавства, измами, криминалци, секти, лажни идентитети, психијатриски случаи, за наркоманија, проституција, педофилија, некрофилија, за најниските делови на човечкото суштество и највозвишената уметност. За омразата и љубовта, гневот, за мирот, помирувања, глобалната љубов и толеранција, за јунакот со ангелска убавина и посебен талент, широко образование и волшебен настан...

Иако е испечатен само во 200 примероци и тоа на трошок на студентот по книжевност романот МОМЧЕТО ОД ЖОЛТАТА КУЌА е глобална вест во 2012 година шокирајќи ги читателите и дипломатските кругови ширум светот. Тимур Блохин и Јован Вукотиќ се најзначајните новинари кои се споменуваат во биографијата на Саша Миливојев, бидејќи со нивна соработка постигнува светски медиумски успех: интервјуто кое е дадено за Гласот на Русија е објавено од медиуми на англиски, португалски, шпански, арапски, германски, полски, руски, француски, српски, италијански и албански јазик, во бразилски вести, во Сомалија, на насловна страна за весникот Торонто потоа во угледни медиуми како што се: The Oslo Times, украински Телеграф, Armenia Today, Радио Телевизија во Република Српска, Barometar (Киргистан), Bota Sot (Албанија), Глас Српске, Rajoni Press (Албанска информативна агенција), украинска Фраза, Правда и Блиц (Србија), Срна (Информативна агенција Република Српска), Lajme Shqip (Албанија), Лепота и Здравље (Србија), Press Online (БиХ), News Meeting (Турција), Franco da Rocca News ... Интервју е објавено на повеќе стотици интернет портали и весници ширум светот, па е стигнато и до Ватикан по што и папата Бенедикт XVI се обраќа на светската јавност по повод трговијата со човечки органи.

Саша Миливојев има големи проблеми со дискриминацијата во медиумите во Србија но неспорно е дека остава неизбришлива трага, неговото име, неговите фотографии и наслови се појавуваат во вкрстени зборови...

 

Превод срспки - македонски: Стевчо Спиркоски

 

Саша Миливојев - МОМЧЕТО ОД ЖОЛТАТА КУЌА (македонски)

Saša Milivojev

 

 

 

- САША МИЛИВОЈЕВ - БИОГРАФИЈА -

 

 

 

 

www.sasamilivojev.com

 Copyright © by Saša Milivojev, 2024 - All Rights Reserved