Üdvözöljük a hivatalos weboldalon!

SAŠA MILIVOJEV
ساشا ميليفويف

Saša Milivojev híres író, költő, újságíró, elemző és politikai elemző. Öt könyv és kulönböző újságok számos cikkének írója. A "Fiú a Sárga Házból" regény és politikai beszédek szerzője. Munkáját körülbelül húsz nyelvre fordították szerte a világon.

اللغة العربية
Srpski
English
Deutsch

Français

Türkçe
Македонски
Magyar
Hungary flag

Afrikaans

Română

Polski

Català

Frysk

Latviešu

Lietuvių

Eesti

Suomi

Tagalog

Nederlands

Swahili

Luganda

हिन्दी
日本語

Saša Milivojev Blogger

SAŠA MILIVOJEV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  SAŠA MILIVOJEV - Magyar - Életrajz
  SAŠA MILIVOJEV - Magyar - Életrajz

 

 

 

 

 

 

中文

فارسی

Italiano

Українська

Беларуская

Español

Български

Svenska

Português

Русский

Azərbaycanca

Slovenčina

Čeština

Slovenščina

 

 

አማርኛ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar - Életrajz

Saša Milivojev híres író, költő, újságíró, elemző és politikai elemző. Öt könyv és kulönböző újságok számos cikkének írója. Saša MilivojevA "Fiú a Sárga Házból" regény és politikai beszédek szerzője. Munkáját körülbelül húsz nyelvre fordították szerte a világon. 1986-ban született Zrenjaninban (Nagybecskerek, Jugoszlávia, Szerbia), ahol később középiskolai tanulmányait is folytatta.

Arthur Honegger „Dávid király“ című oratóriumában  énekelt  az aradi szimfonikus zenekar (Románia) kíséretében. A nagybecskereki Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után tanulmányait a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Karának szerb nyelv és irodalom szakán folytatta tovább. Jelenleg végzős hallgató. Négy verseskötet szerzője: „A sóhaj mögötti titok“ (Narodna knjiga, Belgrád, 2006), „Első alkalommal“ (Kulturális és Oktatási Közösség, Kruševac, 2008), „Ha egy szentjánosbogár elrepül“ (szerb, angol és arab nyelven, Filip Višnjić, Belgrád, 2010), „Szerelmi receptek“ (Kulturális és Oktatási Közösség, Kruševac, 2010), emellett megdöbbentő új regénye a „Fiú a Sárga házból“ (szerzői kiadás, Belgrád, 2011).

Milivojev több díjat nyert, művei számos verses válogatásba is bekerültek. Többek között: „Pannon sirály XIX“, „Bányászkút XIX“, „A füstös utca XIX“... Társszerzője a „Hagyaték 2012” című könyvnek, melyet a svájci Szerb Írószövetség adott ki.

2008 óta a Politika napilap kolumnistája, de az újság „TV Revija” című mellékletében ugyancsak jelennek meg írásai.

2009 óta  ír a Pravda újságnak. Munkáiban mélyrehatóan foglalkozik a szerbek múltjával. Legtöbbször a háborús bűnökkel foglalkozó jegyzeteiben hívta fel magára a közvélemény figyelmét. Sokan dicsérték, politikai ellenfelei viszont azt állították, hogy érvek és bizonyítékok nélkül tárja írásait az olvasók elé. Többször vádolták azzal, hogy műveiben megtéveszti az olvasókat és gyűlöletbeszédet szít.

2009-ben írásait mintegy hárommillió példányban nyomtatták ki, különböző újságokban, napilapokban jelentek meg. 2008-2009-ben az egyik leggyakrabban olvasott szerző volt, így nem véletlen, hogy különböző politikai nyomásnak volt kitéve. Háttérből mégis kihatással volt fontos politikai döntésekre. A politikusok és a titkosszolgálatok SMS-ben továbbított ötleteit többször is  eltulajdonították. Saša Milivojev mélyrehatóan foglalkozik politikai dramaturgiával mind írásaiban mind a valóságban.

Költészetét kétszer is bemutatta a belgrádi közönségnek. Hatalmas érdeklődés övezte azon irodalmi esteket melyeket a Néprajzi Múzeumban szerveztek meg közismert művészek közreműködésével. Többek között: Isidora Bjelica, Ivana Žigon, Jelena Žigon, Daliborka Stojšić, Eva Ras, Danijel Pavlović, Žiza Stojanović, Zlata Numanagić, Branka Veselinović. Verseit közkedvelt színeszek is előadták. Ezek: Svetlana Bojković, Ruzica Sokić, Danica Aćimac, Snežana Savić, Suzana Mančić és mások. Olja Ivanjicki, Zdravko Šotra és Marko Novaković rendezők együttműködésükkel támogatták a fiatal szerzőt.

Költészetének a világ minden táján akad rajongója. A When the Firefly is Gone” című könyvét 2010-ben mutatta be Kairóban. Egyiptomban különböző irodalmi összejövetelek vendége volt, ahol olyan híres írók méltatták munkásságát, mint Soha Zaky és Alaa Al Aswany (egyik legismertebb író a világon, a Kefaya ellenzéki politikai mozgalom alapítója).

Szaúd-arábiai újságok az Isten iránti szeretetét emelik ki. Az egyiptomi lapok Saša Milivojevet „misztikus és meditáció irányultságú költőnek” nevezi. A „TV Revija”-nak exkluzív jelentette meg „Beszélgetés Allahhal” című versét.

Saját stúdiófelvételei is vannak: négy dal, négy kislemez. Az Alogija heavy metal együttessel is  együttműködött.

Milivojev érdeklődése az útleírásokra is kiterjed. A kezdetek óta óta jelen van az Isidora Bjelica kezdeményezésére megjelenő VIP TRIP Diplomatic magazinban. Több írását leközölték Egyiptomról, Irakról, Marokkóról és Szlovéniáról.

A szerző saját költségén mindössze 200 példányban jelentette meg a „Fiú Sárga házból” című regényét, ennek ellenére 2012-ben nagy port kavart fel mind a hazai mind a külföldi politikai olvasói körökben. Sokakat megbotránkoztatott írása. Timur Blohin és JovanaVukotic újságírók töltik be Saša Milivojev életében az egyik legjelentősebb szerepet, hiszen közreműködésükkel tett szert nemzetközi hírnévre, mikor interjút adott az „Oroszország Hangja” elnevezésű rádiónak. A felvett anyagot angol, portugál, spanyol, arab, német, lengyel, orosz, francia, szerb, olasz és albán nyelven is lefordították. Leközölte a brazil híradó, szomáliai  címlapok,  a torontoi újság, az Oslo Times, az ukrán Telegraph, az Armenia Today, a Boszniai Szerb Köztársaság RTV, a Barometar (Kirgizisztán), a Bota Sot (Albánia), a Szerbia Hangja, a Rajoni Press (albán hírügynökség), az ukrán Fraza, a Pravda és a Blic (Szerbia), Srna (a Boszniai Szerb Köztársaság hírügynöksége) a Lajme Shqip (Albánia) a Lepota i Zdravlje (Szerbia), Press Online (BiH) News Meeting (Törökország), Franco da Rocca News... Interjúi megjelentek több száz internetes portálon és újságban szerte a világon, így híre a Vatikánba is eljutott. Benedek pápa ennek alapján fordult a világ felé és hívta fel a figyelmet az illegális szervkereskedelemre.

Saša Milivojevet komoly diszkrimináció éri a szerb médiában, de tagadhatatlan, hogy mély és kitörölhetetlen nyomot hagy maga után. Neve,  fényképei keresztrejtvények megoldásaként is megjelentek.

Fordította: Nagy Szabina

 

Saša Milivojev - Fiú a Sárga házból

 

Saša Milivojev - A sóhaj mögötti titok

 

A sóhaj mögötti titok

Saša Milivojev - Ha egy szentjánosbogár elrepül

 

Ha egy szentjánosbogár elrepül

Fiú a Sárga házból

Saša Milivojev - Fiú a Sárga házból

 

 

www.sasamilivojev.com

 Copyright © by Saša Milivojev, 2022 - All Rights Reserved